Vorige 11 / 19 Volgende
Datering

De bouw van een replica van de TX11

Bouw van een replica van de vergane Texelse blazer de TX11, origineel gebouwd bij scheepswerf de Hoop van Zwolsman in Workum, de replica wordt gebouwd door werf 't Kromhout in Amsterdam. De film toont in een kwartier het volledige proces van nabouw van het schip.

Identificatie
Titel
De bouw van een replica van de TX11
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000093
Over
Trefwoorden
  • blazer (vaartuig)
    Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
  • zeilen (activiteit)
  • restauratie
    Herstellen, in goede staat brengen, het (zie) restaureren. (Haslinghuis) Restauratie is de behandeling van een voorwerp waarbij er materiaal aan wordt toegevoegd om het weer origineel te laten lijken qua uiterlijk of constructie. Men doet dit om de leesbaarheid te verbeteren, de esthetische beleving te bevorderen of het gebruik mogelijk te maken.
Werk
Tijdsduur
14:08
Afmetingen
film
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Vervaardiging
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA