Datering
Maker onbekend

Visschershaven met Vischafslag Ymuiden Schepen in de haven

Loggers (o.a. de YM 39) tjalken, pramen, blazers en vletten liggen in de vissershaven te wachten.

Identificatie
Titel
Visschershaven met Vischafslag Ymuiden Schepen in de haven
Objectnummer
F023480
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40868
Over
Onderwerpen
  • Vissershaven
    Haven bestemd voor de vissersschepen.
  • Visafslag
    Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Logger
    Als vissersvaartuig voor de drijfnetvisserij werd de logger in Nederland ingevoerd in 1885. De eerste Nederlandse logger werd te Vlaardingen gebouwd in 1886 en had drie masten met gaffeltuig. De volgende logers voerden het tweemast kottertuig.De eerste stalen logger, gebouwd te Vlaardingen in 1890, had een rechte verticaal staande voorstewven met ronde voet en een overhangend achterschip met rond hek. De laatste zeilloger verdween in 1930. (MARDOC)Naam van scheepstype; vissersschip waarmee na 1865 op de Noordzee op haring werd gevist.In general terms, vessel powered by a quadrilateral sail which projects forward of the mast. Specifically, a vessel (generally decked and of considerable size) used typically as a drifter and having a single mast which was lowered during fishing; a small steam engine was sometimes fitted for sail- and net-handling. The terms Fifie, Zulu and Scaffie refer to variations within this type, which were unspecified in reports of loss. The puffer has become a Scottish icon; several examples are preserved, notably at the Scottish Fisheries Museum, Anstruther.
  • Tjalk
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
  • Praam
    Een gestrekt, plat binnenschip met vlakke bodem dat vanaf de middeleeuwen veel in Noord-Europa werd gebruikt. (AAT)Gestrekt plat binnenschip met vlakke bodem. dat vooral in de Nederlanden werd gebruikt. Varianten met eigen kenmerken zijn vaak naar de bouwplaats vernoemt (Hoogeveense praam, Drentsepraam enz.).
  • Blazer (vaartuig)
    Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
  • Vlet
    In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • IJmuiden
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden