Datering

zilveren oorijzer met gouden stiften

Gedetailleerde beschrijving

Zilveren Huizer oorijzer met gouden stiften. Als onderdeel van de klederdracht droegen vrouwen op zondag een kanten oorijzermuts met een oorijzer. Het oorijzer was een klem om de muts van de vrouw stevig op het hoofd te houden. De kap werd met mutsspelden aan de stiften van het oorijzer bevestigd. In de rouw waren de spelden van zilver en de muts zonder kant. Het zilverkeurmerk op het oorijzer heeft een stempel uit 1910.

Identificatie
Titel
zilveren oorijzer met gouden stiften
Objectnummer
Si00047
Over
Onderwerpen
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
  • kledingaccessoire
    Artikelen die niet tot de primaire kledingstukken behoren, maar tot de kleinere kledingstukken, zoals schoenen, handschoenen, hoeden, sieraden, enz. (AAT)Items that do not form the primary articles of clothing, but are instead the smaller articles of dress, such as shoes, gloves, hats, jewelry, etc. (AAT)Kostuumaccessoires zijn onderdelen van de kleding die worden toegevoegd aan de belangrijkste kledingstukken die het lichaam bedekken. Ze kunnen praktisch en decoratief of alleen decoratief zijn. De meest gebruikelijke accessoires zijn schoenen, tassen, riemen, shawls, handschoenen en hoeden.
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Werk
Museum
Huizer Museum
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
Aankoop & Licentie
Licentie
http://www.europeana.eu/rights/rr-f/

Trefwoorden