Datering

knoopdoekje

Een knoopdoekje is een vierkant geweven zijden doekje, meestal met een soort ruitmotief. Het doekje werd in een driehoek gevouwen en dan een beetje opgerold. Met een platte knoop werd het vastgemaakt in de hals. Deze doekjes waren heel kostbaar. Door het vouwen en oprollen sleten ze wel snel want de zijde was heel dun geweven. Knoopdoekjes werden tot het einde van de 19de eeuw gedragen.

Identificatie
Titel
knoopdoekje
Objectnummer
K01515
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/hm-digitale_collectie-K01515
Over
Onderwerpen
  • sjaal
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
  • kledingaccessoire
    Artikelen die niet tot de primaire kledingstukken behoren, maar tot de kleinere kledingstukken, zoals schoenen, handschoenen, hoeden, sieraden, enz. (AAT)Items that do not form the primary articles of clothing, but are instead the smaller articles of dress, such as shoes, gloves, hats, jewelry, etc. (AAT)Kostuumaccessoires zijn onderdelen van de kleding die worden toegevoegd aan de belangrijkste kledingstukken die het lichaam bedekken. Ze kunnen praktisch en decoratief of alleen decoratief zijn. De meest gebruikelijke accessoires zijn schoenen, tassen, riemen, shawls, handschoenen en hoeden.
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Museum
Huizer Museum
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zijde
Aankoop & Licentie
Licentie
http://www.europeana.eu/rights/rr-f/

Trefwoorden