Datering
Maker onbekend

Schort

De kornetdracht is niet oorspronkelijk Huizers. De dracht ontstond in de 18e eeuw als modedracht in Parijs, maar veroverde ook ons land en gaf op het platteland aanleiding tot eigen; vormen en variaties.; De schulk van de kornetdracht verschilt van die van de oorijzerdracht. De essentiele verschillen hiervan zijn, dat de kornetschulk aanzienlijk smaller is en dat er langs de onderzijde zwart machinekant is gezet. Verder is de ceintuur en strik die om de schulk gedragen wordt hier vervaardigd van de stof van de jurk en ontbreken de afhangende linten.; Uit de rouw is de schulk vervaardigd van een zijden damast donkerbruin of zwart, gebloemd of met ingeweven motieven. In de rouw is de schulk meestal van effen zwarte zijde of tibet.

Behorende bij 9112 a en c, zwarte zijde, bovenzijde gesmokt in een taillebandje van zwart katoen gezet, evenwijdig aan de onderzijde zijn ter versiering 9 bessels aangebracht en er is aan de onderzijde een brede zwarte, vrij grof machinaal kant aangezet, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
009112 /b
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-988
Werk
Breedte
97.0 cm
Lengte
96.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • zijde (textiel)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 maart 1972
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen