Datering
Maker onbekend

Schort

De Huizer "schulk" bij de oorijzerdracht.; Over de bovenrok werd een schort gedragen. Vroeger heette dat een schorteldoek. Het Huizer woord schulk is hiervan afgeleid. De schorten zijn vaak van een Fries of Zeeuws bont: lichtblauw geruit, lichtgrijs, soms ook wel met roserood of een vrolijk bloemetje. Er is verschil tussen zondagse of daagse schorten, niet alleen in kleur en stof, maar ook op andere punten. Men kende bv. de een- en de tweekantenschorten. De tweekanten- schort kon men draaien en was voor de winterzondag en voor daags. Een eenkantschort droeg men alleen zomers op zondag en was van voren bedrukt en van achteren wit. Een zondags schort mocht niet gewassen zijn. Wanneer een schort gewassen was werd deze door de week gedragen, (alleen de tweekantenschorten). Een eenkantschort kon niet door de week gedragen worden, deze werd na het wassen vermaakt tot nachtjak. Een doordeweeks schort heeft gatbanden, zodat het schort tijdens het werk niet naar voren kan valllen. Voor de zondag heeft het schort een strik die uit drie delen bestaat: ceintuur met gevouwen strikje en banden. Het werkschort, met name voor het wassen en de buitenboel, had een rood geruit bovenstukje en was van blauwe wol (wol neemt veel vocht op). In de week bij het lichte werkdragen de vrouwen een schullek van vrolijk geruit katoen. Wanneer men bijzonder netjes voor de dag moet komen, draagt men een schulk van zwart tibé. Deze zijn wijder van stof en heeft ter versiering aan de onderzijde wel 12 tot 16 bessels. De daagse schorten hebben meestal 6 bessels en de zondagse schorten 10 tot 12.

Zwarte tibee, deel stof aan rechterzijde aangezet, bovenzijde geplooid in een taillebandje van dezelfde stof gezet, plooien gefixeerd met een kettinsteek, sluit met twee keperbandjes, evenwijdig aan de onderzijde zijn ter versiering 13 bessels aangebracht, voor bizonder netjes, voor in de rouw.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
B000488
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5990
Werk
Breedte
66 cm
Lengte
97 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden