Datering

Schort

Het schort is meestal van witte(soms ook wel van zwarte) katoenen tule;neteldoek of batist. Ze zijn vaak versierd met bloemmotieven in tamboereerwerk in combinatie met doorstoppen. Soms zijn oude kantmotieven geapplikeerd. De randen kunnen recht zijn of geschulpt omgefestonneerd of omgehaakt. Soms wordt een klein kantje aangenaaid. De lengte van het schort is 5 tot 10 cm. korter dan de kostuumrok. Door een sleuf aan de bovenzijde komt een lint of bandje en wordt zodoende gerimpeld. Bij het wassen heeft men dan een rechte lap;wat heel gemakkelijk is.

Schortje van witte geborduurde tule. De twee zijkanten en de onderzijde hebben een doorlopende geschulpte rand. Het middenstuk heeft kleine losse bloemmotieven terwijl het onderstuk 3 grote staande bloemenranken heeft. Aan de bovenzijde een sleuf waardoor een bandje gehaald kan worden om het schort te rimpelen.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
B001277
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12694
Werk
Breedte
106 cm
Lengte
89 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 20 september 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden