Datering

Koperen emmer

Koperen emmer met hengsel en geklonken bevestigings ogen. Deksel is van hout en genummerd 01

Identificatie
Titel
Koperen emmer
Objectnummer
024872
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • emmer (vaatwerk)
    Vat dat aan een hengsel gedragen wordt, vroeger van hout met ijzeren duigen, later van metaal, thans veelal van kunststof. Andere naam: mortelemmer.
Werk
Hoogte
26 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 januari 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Badhoevedorp
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden