Datering
Maker Fa, Louwmans en Co.

Koperen doofpot.

Doofpot. Rood koper. Conisch van vorm. Deksel met knop. De doofpot staat op drie bolpootjes en is voorzien van een hengsel aan twee oren. Het beslag (dekselknop, hengsel en pootjes) is van geel koper.

Identificatie
Titel
Koperen doofpot.
Objectnummer
FSM-2004-013
Objecttype
  • Doofpotten
    Een doofpot is oorspronkelijk een pot waar in woningen met kachelverwarming de nog niet uitgebrande brandstof in werd gestopt. Doordat de pot luchtdicht gesloten kan worden, stopt de verbranding al gauw, wegens gebrek aan zuurstof. De overgebleven resten brandstof kunnen opnieuw worden gebruikt. Hout kan in de doofpot verkolen tot houtskool. In een middeleeuwse stad met houten huizen was het systematisch gebruik van de doofpot erg belangrijk ter voorkoming van brand. Het laten branden van een kachel of haard zonder toezicht was erg gevaarlijk. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019227
Werk
Hoogte
34.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Fa, Louwmans en Co.
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA