Datering

Doofpot en deksel

Doofpot (a) van aarderwerk; standring, omgekeerd peervormige pot met staande rand en twee grote liggende oren. Koperen deksel (b); bolvormig met staande rand en bolvormige knop.

Identificatie
Titel
Doofpot en deksel
Objectnummer
B000175
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • doofpot
  Een doofpot is oorspronkelijk een pot waar in woningen met kachelverwarming de nog niet uitgebrande brandstof in werd gestopt. Doordat de pot luchtdicht gesloten kan worden, stopt de verbranding al gauw, wegens gebrek aan zuurstof. De overgebleven resten brandstof kunnen opnieuw worden gebruikt. Hout kan in de doofpot verkolen tot houtskool. In een middeleeuwse stad met houten huizen was het systematisch gebruik van de doofpot erg belangrijk ter voorkoming van brand. Het laten branden van een kachel of haard zonder toezicht was erg gevaarlijk. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10121
Werk
Hoogte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • roodbakken steengoed
  Vaak ongeglazuurd aardewerk dat van kleisoorten is gemaakt die in kleur variëren van geelbruin tot rood of zwart en die door het bakken een rode kleur krijgen; wordt meestal op een draaischijf gevormd en gebakken op een betrekkelijk lage temperatuur. (AAT)
 • loodglazuur
  Doorzichtig glazuur met loodoxide als vloeimiddel. (AAT)
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 11 juli 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen