Datering

Doofpot

Friese rokdoofpot

Friese rokdoofpot (a) van roodkoper op 3 verschillende pootjes met een geelkoperen rand aan de onderkant en een geelkoperen hengsel en aanzet. Met binnendeksel (b) van ijzer en geelkoperen afsluitdeksel (c).

Identificatie
Titel
Doofpot
Objectnummer
020923
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • doofpot
    Een doofpot is oorspronkelijk een pot waar in woningen met kachelverwarming de nog niet uitgebrande brandstof in werd gestopt. Doordat de pot luchtdicht gesloten kan worden, stopt de verbranding al gauw, wegens gebrek aan zuurstof. De overgebleven resten brandstof kunnen opnieuw worden gebruikt. Hout kan in de doofpot verkolen tot houtskool. In een middeleeuwse stad met houten huizen was het systematisch gebruik van de doofpot erg belangrijk ter voorkoming van brand. Het laten branden van een kachel of haard zonder toezicht was erg gevaarlijk. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3268
Werk
Hoogte
15.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 5 augustus 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Staphorst
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen