Datering
Maker onbekend

Schort

De schullek werd voor het aantekenen vervaardigd van een mooi helderblauw halfwollen-halfzijden weefsel. Qua snit is dit schort gelijk aan die van de tibee-schulk voor de zondag en voor als men bijzonder netjes voor de dag moet komen. Bij de blauwe schulk behoorde een strik van dezelfde stof. De helderblauwe stof kende men rond 1880 nog niet. Men had in die tijd meestal een schullek van vrij grove katoenen of zijden changeantstof in twee kleuren. Ook de strik gebruikte men toen nog niet.

Blauw zijden schort, gedragen bij het aantekenen en eveneens wel eens gedragen bij een huwelijksplechtigheid, bovenzijde geplooid in een taillebandje van dezelfde stof gezet, de; plooien zijn met een rijgdraad gefixeerd, evenwijdig aan de onderzijde zijn ter versiering 6 bessels aangebracht.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
020399
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
59 cm
Lengte
112 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 mei 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden