Datering

Lint

Het vernaaide lint werd bij de ronde kap, onder de batisten bovenmuts gedragen en schijnt maar even door. Desondanks is er altijd buitengewoon veel werk van deze linten gemaakt. Heel mooie en bijzondere linten, zijn de zg. naamlinten die bij hoogtijdagen gedragen worden en die hun motieven ontlenen aan een Bijbels onderwerp, bv. - Engelenlint - Druivendragers - Hoop en Liefde.; Naamlinten voor daags zijn bv.- Poppenlint - Sterrenlint - Klokkelint - Kraaienlint; Typerend voor de linten is de indeling die meestal bestaat uit "legger" (diagonale rand), en "bon" (driehoekig vlak), zig-zag lijn van Spaanse oogjes en de initialen van de draagster.; Het vernaaide lint was in de vorige eeuw zo'n 15 oogjes hoog, later zijn ze steeds breder geworden, tot zo'n 30 oogjes hoog. Iedere Marker vrouw had een lintenvoorraad en maakte haar eigen variaties op de eerder genoemde onderwerpen.

Zg.vernaaid lint, met zwart DMC op wit linnen geborduurd, aan beide zijden de naamletters M.K. in Friese letters, onder aan de rand een spaanssteek lijning, naamlint zg. kraaienlint, gedragen onder de batisten bovenmuts van de ronde kap, voor daags.

Identificatie
Titel
Lint
Objectnummer
004981
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • band (strook textiel)
 • kap (hoofdbedekking)
  Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Werk
Breedte
3.5 cm
Lengte
50.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 oktober 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen