Datering
Maker onbekend

Lint onderdeel van een muts

Het vernaaide lint werd bij de ronde kap, onder de batisten bovenmuts gedragen en schijnt maar even door. Desondanks is er altijd buitengewoon veel werk van deze linten gemaakt. Heel mooie en bijzondere linten, zijn de zg. naamlinten die bij hoogtijdagen gedragen worden en die hun motieven ontlenen aan een Bijbels onderwerp, bv. - Engelenlint - Druivendragers - Hoop en Liefde.; Naamlinten voor daags zijn bv. - Poppenlint - Sterrenlint - Klokkelint - Kraaienlint; Typerend voor de linten is de indeling die meestal bestaat uit "legger" (diagonale rand), en "bon" (driehoekig vlak), zig-zag lijn van Spaanse oogjes en de initialen van de draagster. Het vernaaide lint was in de vorige eeuw zo'n 15 oogjes hoog, later zijn ze steeds breder geworden, tot zo'n 30 oogjes hoog. Iedere Marker vrouw had een lintenvoorraad en maakte haar eigen variaties op de eerder genoemde onderwerpen.

Zg. vernaaid lint, met zwart DMC op wit linnen band geborduurd, legger en bon indeling, aan de onderkant een spaanssteek lijning, initialen A.P., gedragen onder de batisten bovenmuts van de ronde kap.

Identificatie
Titel
Lint onderdeel van een muts
Objectnummer
008345
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • lint (versiering)
  Linten worden als versieringen of afsluitingen gebruikt. (Wikipedia)
Werk
Breedte
4.0 cm
Lengte
55.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen