Datering

Lint

Het vernaaide lint werd bij de ronde kap, onder de batisten bovenmuts gedragen en schijnt maar even door. Desondanks is er altijd buitengewoon veel werk van deze linten gemaakt.; Heel mooie en bijzondere linten, zijn de zg. naamlinten die bij hoogtijdagen gedragen worden en die hun motieven ontlenen aan een Bijbels onderwerp, bv. - Engelenlint - Druivendragers - Hoop en Liefde. Naamlinten voor daags zijn bv. - Poppenlint - Sterrenlint - Klokkelint - Kraaienlint; Typerend voor de linten is de indeling die meestal bestaat uit "legger" (diagonale rand), en; "bon" (driehoekig vlak), zig-zag lijn van Spaanse oogjes en de initialen van de draagster. Het vernaaide lint was in de vorige eeuw zo'n 15 oogjes hoog, later zijn ze steeds breder geworden, tot zo'n 30 oogjes hoog. Iedere Marker vrouw had een lintenvoorraad en maakte haar eigen variaties op de eerder genoemde onderwerpen.

Zg. vernaaid lint, zwart DMC (grijs geworden) op wit linnen geborduurd, bon en legger indeling, langs de onderkant een spaanssteek lijning, initialen M.K. in Friese letters, aan weerszijde en stukje linnen aangezet.

Identificatie
Titel
Lint
Objectnummer
004982
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • lint (versiering)
  Linten worden als versieringen of afsluitingen gebruikt. (Wikipedia)
 • band (strook textiel)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13002
Werk
Breedte
3.5 cm
Lengte
49.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 oktober 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen