Datering
Maker Charles Le Brun

La famille de darius aux pieds d' Alexandre -le-Grand

Voorstelling van een gezelschap, voornamelijk bestaande uit vrouwen, kinderen en slaven, knielend voor twee mannen links.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een gezelschap, voornamelijk bestaande uit vrouwen, kinderen en tot slaaf gemaakten, knielend voor twee mannen links. Het gezleschap bevindt zich deels in een tent. De twee mannen links staan buiten deze tent. De voorste van de twee mannen links is Alexander de Grote, met een goudkleurige helm en wapenrusting uitgedost.; Onder de prent een onderschrift in twee kolommen. Titel: m.o. in de marge, boven het onderschrift. ; Imp.: in de marge: l.o.: Le Brun pinx.; r.o.: Thouvenin sculp.; l.o.: Deposé à la Direction; m.o.: A Paris, chez Tessari et Ce, Rue du Cloitre- Notre-Dame, No. 4. Randen afgesneden en beschadigd, vergeeld.; Deze voorstelling heeft gediend als voorbeeld voor een beschilderd hoekkastje in de collectie, inv.nr. ???

Identificatie
Titel
La famille de darius aux pieds d' Alexandre -le-Grand
Objectnummer
009071
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8217
Over
Onderwerpen
 • Zinnebeeld
  Een symbool of zinnebeeld is een betekenisdrager; het heeft enerzijds een vorm of representatie, en anderzijds een betekenis. De betekenis van een symbool is conventioneel; zij berust meestal op afspraken die de gebruikers van het symbool of (zoals in de taal) de gebruikers van het systeem waar het symbool deel van uitmaakt ooit hebben gemaakt. De semiotiek onderscheidt naast het symbool twee andere soorten tekens: de index en het icoon.Een zinnebeeld is een concrete figuur waarmee een abstract begrip zoals een natie, een ideaal, een gevoel enz. wordt verbeeld. Een duif is het zinnebeeld van -de vrede-.
Werk
Breedte
49.3 cm
Hoogte
42.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Charles Le Brun (kunstschilder)
 2. Jean-Pierre Thouvenin (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
 • inkt
  Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 juni 1971
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden