Datering

Houtzaagmolen te Edam

Zicht op de houtzaagmolen te Edam met rechts een ophaalbrug.

Prentbriefkaart gericht aan Mej. Lammes? p/a Hanicotte Parijs Frankrijk. Zicht op de houtzaagmolen te Edam met rechts een ophaalbrug.

Identificatie
Titel
Houtzaagmolen te Edam
Objectnummer
028626
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80796
Over
Onderwerpen
 • Stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
 • Houtzaagmolen
  De houtzaagmolens worden onderscheiden in paltrokken en bovenkruiers. Aan de hand van hetgeen ze zagen, kunnen ze verder ingedeeld worden naar wagenschot-, balken-, sommer- of lattenzagers. (Molenwoordenboek G.J. Pouw)
Werk
Breedte
14.0 cm
Hoogte
9.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Techniek
 • Gedrukt
  Wordt gebruikt voor procedés waarbij een beeldende of tekstuele voorstelling wordt overgebracht op papier of stof, meestal door middel van een plaat, blok, steen of rooster. Wordt ook gebruikt voor het maken van fotografische afdrukken. Gebruik liever 'drukkunst' voor het drukken als schone kunst.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 7 september 2021
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Edam
 • Amsterdam

Trefwoorden