Datering

Sigarenkoker

Portefeulle met vier vakken, rechthoekig met geronde kanten, met goud beslag, slotje en versiering aan de bovenzijde in accolade vorm.

Identificatie
Titel
Sigarenkoker
Objectnummer
003889
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • koker
  Beschermende houders, vaak klein en draagbaar, in het bijzonder die waarvan de vorm of binnenkant zo is gevormd dat datgene wat erin wordt opgeborgen wordt omsloten of afgeschermd. In de drukkerswereld, bakken die in kleine vakjes zijn opgedeeld waarin zetlood voor afzonderlijke letters, cijfers en spaties wordt bewaard; bedoeld voor het zetten met de hand. (AAT-Ned)
 • rookgerei
  Gereedschap, apparatuur, en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt om te worden gebruikt voor de verzorging, (persoonlijke) hygiëne of voor het verbeteren van iemands uiterlijk.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7710
Werk
Breedte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • leer (dierlijk materiaal)
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
 • geslagen (metaalvormingsprocédé)
  Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 10 september 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen