Datering

Pijpenstandaard met pijpen

Ronde bak met geel koperen binnenbak. In de bak zit een getorste steel waarboven een houder voor pijpenstellen van lange Goudse pijpen. Bij de bak zitten vijf Goudse pijpen zonder hielmerk; een met de sticker 'Zenith'. Die pijpen zijn gebroken; een is er gelijmd.

Identificatie
Titel
Pijpenstandaard met pijpen
Objectnummer
002146
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pijp (rookgerei)
  Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
 • rookgerei
  Gereedschap, apparatuur, en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt om te worden gebruikt voor de verzorging, (persoonlijke) hygiëne of voor het verbeteren van iemands uiterlijk.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15951
Werk
Hoogte
52.0 cm
Lengte
21.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • gietklei
  Droge kleipoeder gemengd met 35% tot 45% water waaraan een kleine hoeveelheid elektrolyt (soda, waterglas of een mengsel van beide) wordt toegevoegd om het dun en vloeibaar te krijgen; de vloeibare klei wordt in mallen of gietvormen gegoten. Pag. 26-27 in: Ceramiek / werkgroep o.l.v. Marie-Rose Bogaers. - Leiden : Rijksuniversiteit, Kunsthistorisch Instituut, 1985. - (Technieken in de kunstnijverheid ; 3)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 juli 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden