Datering
Maker

Theebus

In de 18de eeuw was het drinken van thee al onder grote delen van de bevolking bekend. Thee bleef echter duur. Men bewaarde de thee zorgvuldig, bij voorkeur in een zilveren busje. Binnen de versiering van bloemen en vogels staan op deze theebus de initialen van de eigenaar. Het komt ook vaak voor dat op de plaats een familiewapen is voorgesteld.

Rechthoekige theebus met ronde dop en schuif aan de onderkant. De zijden gedecoreerd met bloem- en rankwerk, waartussen op de voorzijde een lepelaar? en op de achterzijde een; adelaar. Monogram: PL. Enkhuizer keur 1716 (Enkhuizer zilver). Aantal onderdelen: 2 Merken; meesterteken: onduidelijke L Jaarletter; E stadskeur: Enkhuizen Hollandse leeuw

Identificatie
Titel
Theebus
Objectnummer
009598
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • theeservies
  Groepen van bij elkaar passend eetgerei, in verschillende maten, voor het bereiden en serveren van thee ; inbegrepen kunnen zijn koffiepot, kop en schotels, dessertborden. (AAT-Ned)
 • bus (houder)
  doos van blik, ijzer, koper enz., meest cilindervormig en meer hoog dan breed, geschikt om iets, bv. kruidenierswaren (zoals koffie, thee, suiker, cacao), kolen, melk, verf, in te bewaren of te vervoeren, m.n. doos van blik om verduurzaamde spijzen of dranken in te bewaren. (Van Dale)
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 juli 1978
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae