Datering

Theebus

In de 18de eeuw was het drinken van thee al onder grote delen van de bevolking bekend. Thee bleef echter duur. Men bewaarde de thee zorgvuldig, bij voorkeur in een zilveren busje. Binnen de versiering van bloemen en vogels staan op deze theebus de initialen van de eigenaar. Het komt ook vaak voor dat op de plaats een familiewapen is voorgesteld.

Rechthoekige theebus met ronde dop en schuif aan de onderkant. De zijden gedecoreerd met bloem- en rankwerk, waartussen op de voorzijde een lepelaar? en op de achterzijde een; adelaar. Monogram: PL. Enkhuizer keur 1716 (Enkhuizer zilver). Aantal onderdelen: 2 Merken; meesterteken: onduidelijke L Jaarletter; E stadskeur: Enkhuizen Hollandse leeuw

Identificatie
Titel
Theebus
Objectnummer
009598
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • theeservies
    Groepen van bij elkaar passend eetgerei, in verschillende maten, voor het bereiden en serveren van thee ; inbegrepen kunnen zijn koffiepot, kop en schotels, dessertborden. (AAT-Ned)
  • bus (houder)
    doos van blik, ijzer, koper enz., meest cilindervormig en meer hoog dan breed, geschikt om iets, bv. kruidenierswaren (zoals koffie, thee, suiker, cacao), kolen, melk, verf, in te bewaren of te vervoeren, m.n. doos van blik om verduurzaamde spijzen of dranken in te bewaren. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7210
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 14 juli 1978
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae