Datering

Doek

Zondoek, sendook, sindoek: na 1600 in zwang gekomen geruite hoofddoek, waarvan de naam duidt op bescherming tegen de zonneschijn. Alleen in Hindeloopen tot in de 19e eeuw in gebruik gebleven. De “sendook” is een onmiskenbaar onderdeel van “it wivehead” als wel van “it fanehead”. Deze geruite doek bij de gehuwde vrouw anders gevouwen dan bij de ongehuwde vrouw. Voor ’s zondags en ”pronk” was de doek stijver gesteven dan voor zomaar bij de daagse dracht. De zondoek kwam ook elders in Nederland voor, o.a. Marken tijdens de hooioogst.

Indiaas bont, rose/zwart/wit geruit, met hand geborduurd rose randje en met de hand genaaide zoompjes, init. JS. Drie gestopte gaatjes. 1 Rand zelfkant.

Identificatie
Titel
Doek
Objectnummer
006853
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7197
Werk
Breedte
74 cm
Hoogte
76 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 februari 1961
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Hindeloopen
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen