Datering

Doek

Dit type doeken zijn de laatste die verkocht zijn omstreeks 1950. Ze zijn grover dan de oudere doeken. Omstreeks 1850 en ook nog in het begin van de twintigste eeuw was de halsdoek door de week van wit katoen, met rode ruiten of strepen. Alleen op hoogtijdagen en zondags bij het naar de kerk gaan wordt een tot een driehoek gevouwen wit tulen doekje met witte motiefjes om de hals gelegd. De uiteinden worden in plooitjes tussen het kletje en de kraplap gestoken. Een punt valt van achteren los over het langet van de halsuitsnijding. Soms worden de plooien in de hals vastgezet. De doek wordt flink gesteven en nat gestreken.

Witte tule, is in doorstoptechniek versierd met ruitvormige ornamentjes. Samengevoegd vormen de ruitjes een kruis, tussendoor zijn er enkele ruitjes verwerkt, een deel geplooid en in het midden vastgezet, gedragen door een vrouw bij bijzondere gelegenheden.

Identificatie
Titel
Doek
Objectnummer
006790
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • doek
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16404
Werk
Breedte
87.0
Lengte
31.0
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • nylon
    Nylon is een synthetisch, thermoplastisch polyamide, dat gemaakt kan worden van diverse monomeren. Het wordt geproduceerd als vezel en als vaste kunststof. Er zijn twee types: nylon 6,6 en nylon 6. Nylon 6,6 wordt gemaakt van adipinezuur en hexamethyleendiamine. Nylon 6 wordt gemaakt van het cyclische caprolactam. Beide types bevatten aminogroepen maar worden niet gerekend tot de proteïnen. Nylon wordt sinds 1940 toegepast.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 augustus 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen