Datering
Maker onbekend

Doek

De eerste 14 dagen draagt een baby een opkledersbauwtje en de daarbij behorende schorteldoek. De opbouw van de doek gelijkt in ieder opzicht op die van het bauwtje, alleen de afmetingen zijn aanzienlijk groter. De schorteldoek heeft een kantje langs de bovenzijde, en een tussenzetsel van mooi kant waaronder een blinker van rood baai wordt gelegd. Langs het tussenzetsel loopt aan weerskanten een rand van hetzelfde sneewerk als dat van het bauwtje en langs de korte bovenzijde.; Een kenmerkend verschil met het bauwtje bestaat hierin, dat de versierde korte zijde bij het bauwtje de benedenzijde vormt, bij de schorteldoek is het echter de bovenzijde. Naast het sneewerk in de bovenhoeken, staan aan weerskanten de initialen van vader en moeder in rood. De schorteldoek wordt gedragen over de gezwachtelde onderdeken en wordt zo aangelegd dat de bewerkte bovenrand juist de bewerkte benedenrand van het bauwtje bedekt. Naast de eerste 14 dagen, wordt de schortel- doek ook bij de doopplechtigheid gebruikt, die plaats heeft wanneer het kind 4 weken oud is.

Twee rechthoekige wit linnen stroken met een tussenzetsel van echte kant, hierlangs aan weerszijden een rand van snee- en stopwerk en aan de korte bovenzijde, langs bovenge- deelte van de doek een smal rozekantje, twee trensjes, in de hoeken naast het sneewerk de init. P.C.en W.C. in rood in friese letters, achtergebleven blauwsel, kind in baker.

Identificatie
Titel
Doek
Objectnummer
005612
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • doek
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11792
Werk
Breedte
28 cm
Lengte
31 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen