Datering
Maker onbekend

Kussenslopen voor een pronkbedstee

Deze kussenslopen zijn bedoeld voor een pronkbedstee. De slopen zijn op de korte, dichte kant met zwarte zijde geborduurd met een levensboom en twee ruiters te paard met valk. Dit is het zogenaamde Jacoba van Beieren-motief. Aan de open zijde staan de initialen ‘S P T I’. De slopen zijn aan de zijde van het borduurwerk voorzien van een tussenzetsel van stopwerk. Hierachter werd een rode blinker genaaid om de motieven goed te laten uitkomen.

Bestaande uit a en b.; Beide slopen zijn exact hetzelfde. Wit met zwart geborduurd; rand, vrouwelijke ruiter met valk (Jacoba van Beyeren); levensboom; aan de openzijde initialen S.P.T.I. De slopen hebben geen tussenzetsel van kant maar een een 5 cm. brede rand van stopwerk. Sluiting dmv. 6 strikbandjes. Breedte tussenzetsel 4 cm.

Identificatie
Titel
Kussenslopen voor een pronkbedstee
Objectnummer
005721
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kussensloop
    Losse overtreksels van beddenkussens, vaak passend bij lakens en peluwslopen. Gebruik 'kussenovertrekken' voor decoratieve overtreksels van kussens. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6622
Werk
Breedte
58.0 cm
Lengte
62.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden