Datering

Paviljoentjalk op scheepshelling

Met behulp van een takel kon het schip de helling worden opgetrokken. De meeste paviljoentjalken werden gebouwd in Zuid-Holland en Noordwest-Brabant. Het is een type tjalk met een verhoogd dek op het achterschip, het paviljoen. Het woongedeelte was in het achteronder.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd zonder zeilen, in vitrine met enscenering op scheepshelling. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: uitgehold blokmodel. HELLING: langshelling met slede, talie en kaapstander met 4 handspaken. Losse onderdelen: voorhamer, dissel, dommekracht, spiegelsloep (uitgehold blokmodel) met tros. TUIGAGE: mast(en) met staand want: Vaste mast in mastkoker met knecht, naturel, zwart boven de hommer, koper beslag. Voorstag van touw met stukje ketting, BB. en SB. 1 hoofdtouw, kluiverboom met 2 massieve boegstagen. zeilen met rondhouten en lopend want. ALLE BLOKKEN ZIJN VAN IVOOR. GROOTZEIL: giek, licht gebogen gaffel, kraanlijn, zeilval, grootschoot op overloop. FOK: fokkeval, overloop. KLUIVER: kluiverval. ROMP: naturel, zwart berghout, wit onder de waterlijn, licht houten dek. ZWAARDEN: rond, naturel, uit een stuk, met koperbeslag. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, koper beslag, naturel, wit onder de waterlijn, goudkleurige klik, groen helmstok met greep in de vorm van een hand. GRONDTAKEL: stokanker aan bb. met ketting door kluisgat. Braadspil met koper beslag. LUIKENKAP: recht, met 3,5 luik, merkels. In het halve geopende luik staat een trap. Achter het achterste luik is een deel van de kap verhoogd. Een luik voor de mast. VERBLIJVEN: Paviljoen: opening zonder schuifluik, met trap. Vooronder: met aan de binnenzijde beschilderd luik. AAN/OP DEK: Voor de overloop van de grootschoot staat een schoorsteen die tegelijk als mik kan dienstdoen. Tussen de twee luiken op het voordek staat een watervat.LOSSE ONDERDELEN: Op het boeisel aan beide zijden 2 steunen voor rondhouten met daarin: 1 vaarboom, 1 zeilboom, 1 slaggaard. SCHEEPSSIER: goudkleurige klik, greep van helmstok in de vorm van een hand. VLAGGEN EN WIMPELS: witte vleugel aan koperen scheerhout. STANDAARD/VITRINE: houten bodemplaat met golvende einden, inwendig bekleed met groen vilt. Vierkante spijlen en regels. De hoekpunten van het bovenvlak zijn versterkt met koperen plaatjes. Rondom wordt de ruit op de bodemplaat gefixeerd door een lijstje met kralenmotief.

Identificatie
Titel
Paviljoentjalk op scheepshelling
Objectnummer
008934
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • paviljoentjalk
    Tjalk met paviljoen. Bij de in staal gebouwde schepen is dit bijna altijd een Zuid-hollandse Tjalk. De kleinsten werden ook paviljoenschuit genoemd. (De Binnenvaart)
  • scheepshelling
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6174
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
36.0 cm
Lengte
66.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae