Datering

Paviljoentjalk "Nooit gedacht"

De tjalk is een rondgebouwd vrachtschip met een vlakke bodem. Daardoor heeft het schip een geringe diepgang. Paviljoentjalken kwamen voor in Holland en Zeeland. De woonruimte bevond zich onder het verhoogde achterdek, het paviljoen. De schepen hadden daardoor een lage kruiphoogte.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:15. TECHNIEK: op spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "nooit" "gedacht" (op achter boeisel); TUIGAGE: mast(en) en staand want: 1 strijkbare mast, zwart boven de hommer, wit beslag, massieve voorstag, bb. en sb. twee hoofdtouwen, met weeflijnen aan bb. bakstagen. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: wit, banen, achterlijk, 1 rij reefogen, met giek en gekromde gaffel, schoot op overloop, halstalie, piekeval, klauwval,kraanlijn, smeerreep. 5 rakbanden. STAGFOK: wit, banen, aan achterlijk, 1 rij reefogen, schoot op overloop, val, neerhaler, halshoek met haak, 9 leuvers. KLUIVER: wit, banen, aan achterlijk, 8 leuvers, stag op traveller, dubbele schoot, val, kluiverboom topper. ROMP: vlak, 6 huidgangen, berghout, boeisel. Zwart onder de waterlijn, verder; roodbruin, zwart berghout, geel potdeksel, gele voor en achter steven. Roodbruin dek. Twee voorbolders, twee achter bolders, rondhouten relinkje aan weerszijden van het voordek. Rode kluisgaten. ZWAARDEN: rond, roodbruin, met gele rand, rode kop en gele ster. Talies. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, zwart beslag, roer zwart onder de waterlijn, roodbruin onder de middelste vingerling, geel daarboven. Groen helmhout met rode knop, groen met gele klik, groene vlaggestok met gouden knop op het helmhout. LUIKENKAP: rechte luiken, gele den, 5 voorste luiken op gewone den, achterste 4 luiken op; verhoogde (groen met witte) den. VERBLIJVEN: paviljoen met luik, vooronder met twee luiken. Deze luiken kunnen niet open. Inwendig loop het ruim door over de gehele scheepslengte. GRONDTAKEL: stokanker met groene stok, tros, gele braadspil met zwart beslag. AAN/OP DEK: op voordek twee doorvoeren voor de ankertros, 1 oog. bb. en sb. een pompgat. Voetsteunen achter de den. In steunen op de boeisels liggen een vaarboom en een slaggaard. SCHEEPSSIER: geel/groene roerklik. VLAGGEN EN WIMPELS: bruin verkleurde vaan aan een geel scheerhout.

Identificatie
Titel
Paviljoentjalk "Nooit gedacht"
Objectnummer
000158
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • paviljoentjalk
    Tjalk met paviljoen. Bij de in staal gebouwde schepen is dit bijna altijd een Zuid-hollandse Tjalk. De kleinsten werden ook paviljoenschuit genoemd. (De Binnenvaart)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16845
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
148.0 cm
Lengte
70.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1948
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae