Datering
Maker onbekend

Havengezicht op Scherpenisse Schepen in de drooggevallen haven

In de drooggevallen haven van Scherpenisse liggen een klipper, een Hollandse boot, een tjalk en een paviljoentjalk. Op de achtergrond het stadje met op de binnendijk een groot aantal toekijkende jongedames.

Identificatie
Titel
Havengezicht op Scherpenisse Schepen in de drooggevallen haven
Objectnummer
F023515
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-40884
Over
Onderwerpen
 • klipper
  Zeilend ijzeren of stalen vrachtschip met een S-vormige stafsteven, uitwaaierend voorschip en een geveegd achterschip met doorgestoken roer. IJzeren of stalen binnenschepen die de naam en enige kenmerken van de zeeclippers hebben en tegen het einde van de 19e eeuw in Nederland en Belgie in de vaart kwamen. Men onderscheidt de eenmast- en de tweemastrivierklipper. (De Binnenvaart/MARDOC)
 • Hollandse boot
  Platboomde boot van het aaktype, in gebruik in geheel Nederland en België als bijboot voor binnenvaartuigen, voor de visserij, als veer en werkboot en voor de pleziervaart. De boot kon ook gezeild worden en was dan getuigd met een sprietzeil en voorzien van zwaarden en een roer. (aatned.nl)Voornamelijk in hout gebouwde boot, die veel als bijboot gebruikt werd. (De Binnenvaart)
 • tjalk
  Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
 • paviljoentjalk
  Tjalk met paviljoen. Bij de in staal gebouwde schepen is dit bijna altijd een Zuid-hollandse Tjalk. De kleinsten werden ook paviljoenschuit genoemd. (De Binnenvaart)
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden