Datering
Maker onbekend

Schort

's Zomers, van Pinkster tot St. Maarten, wordt voor netjes een "kerkblauwtje"gedragen. De stof is van een metalliek glanzend, donkerblauwe indigo geverfde katoen. Niet voor het werk is deze boezel vaak fijn versierd en afgewerkt. De stikkies van het kerkblauwtje zijn altijd rood geruit en alleen in de rouw blauw. Bij bizondere gelegenheden krijg je een sierlijker uitgave, het z.g. "smaltje". Deze kan van wol zijn of het is een kerkblauwsmaltje. Een smaltje is 1 plooi smaller, wat verband houdt met de manier van opvouwen. Het opkreuken van de kerkblauwtjes gebeurt met bizondere zorg, waardoor zich een duidelijke horizontale en verticale plooiindeling aftekent bij het dragen. Is een kerkblauwtje eenmaal gewassen, verliezen ze hun glans en hun luister en worden gedragen bij minder officiele gelegenheden en eindigen als boezeltje bij het werk. Schenkster Geertje Zeeman vertelt: "Dit smaltjes kerreblauwtje heb ik in 1963 gekocht op een boelhuis bij de tantes van mijn man Symen Zeeman. Het is geweest van de bessie [grootmoeder] van zijn moeder, Lobberig Heinse Appel. De bandjes heb ik gekregen van mijn moeder. Deze behoren er oorspronkelijk niet bij, maar de bijbehorende bandjes waren er niet meer toen ik het kocht."

Donkerblauw katoenen schort, bestaande uit a t/m c, met geel tussenzetsel en rood geruit stikkie. Rood wit blauw geblokte tailleband, geel rode schortbanden. Langs de zoom versiering met gele stiksteken. Links onder het stikkie de initialen LH, rechts LHA in fijne gele kruissteek.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
022885
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6135
Werk
Breedte
37 cm
Lengte
72 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 augustus 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden