Datering

Schort

De bovenrok wordt tegen vuil worden beschermd door een schort. Dit schort is 's zondags als het kletje gedragen wordt een boezel, door de week en met werk een bontje. Toch worden bontjes ook wel eens gedragen met het kletje. De boezel Is gemaakt van kletjesstof. Aan bovenzijde vroeger een zijden en later een satijnen stikkie. Uit de rouw kleurig bloemmotief op wit, geborduurd of gespoten, (hetzelfde als de kraplap). Voor daags naar de kerk is het stikkie bont geruit of gestreept. Voor 1890 waren de stikkies altijd bont.; Het bontje: Vanaf ongeveer 1930 worden de bontjes gemaakt van een wit katoenen stof met fijne gekleurde strepen. Daarvoor werden bonte ruitjes gebruikt. In het werk draagt men zeer fijn geruite blauw-wit bontjes die soms effen blauw lijken. Over inrimpeling aan de bovenzijde wordt veelal smokwerk aan- gebracht. De vrouwen grepen deze gelegenheid gretig aan om hierop hun fantasie bot te vieren. Het resultaat is vaak verrassend en decoratief. Na WO II werd het smokwerk steeds bred

Gestreepte katoen met wit/blauw/zwart/lila/ oranje, aan bovenzijde 3.5 cm. gerimpeld en aan brede band van dezelfde stof gezet, over het gerimpelde gedeelte is smokwerk toegepast in felle kleuren borduurkatoen in geometrische moetieven, tailleband 7 cm. breed, voor sluiting schort- en gatbanden voor daags.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
006850
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5681
Werk
Breedte
118.0 cm
Lengte
109.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 januari 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden