Datering

Itsen slaapmuts

De Itsen mutsen worden door mannen 's nachts gedragen. Een kleine wollen itsen muts voor de zomer, 's winters een grote. De Itsen mutsen, die door de visserman werden meegebracht uit Schotland (Itland, een der Shetland eilanden), zijn op Marken nooit zelfgemaakt. Het patroon van de mutsen is opgebouwd uit evenwijdig lopende strepen, versierd met geometrische motieven in vaak heldere contrasterende kleuren. Een zeer rijk effect wordt hier met eenvoudige middelen bereikt. De wintermutsen voor de nacht hebben de gedaante van een worst en waarvan de ene helft naar binnen wordt gestulpt in de andere helft. De naar binnen gestulpte binnenzijde is meestal effen gebreid. De zomermutsen missen de voeringhelft. Voor op het doodsbed is de hoofdbedekking van de man donkerblauw en tot ongeveer 1900 gedragen.

Zg. itsenmuts, marineblauw wollen garen, geheel rond gebreid, uitlopend in twee punten, het ene deel wordt in het andere geschoven, aan de onderzijde een aantal witte randen, bovenop blauwe kwast, hoofdbedekking man op doodsbed tot 1900.

Identificatie
Titel
Itsen slaapmuts
Objectnummer
005720
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • muts
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Werk
Breedte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • breien
    Het vormen en verbinden van lussen door middel van naalden of haakjes volgens een voorgeschreven manier of patroon, machinaal of met de hand; meestal gebruikt voor textiel en kleding. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken

Trefwoorden