Datering

Volendammers op straat

Links een oude Volendammer vrouw met een juk op haar schouders. Voor haar staan twee emmers gemaakt van duigen. Naast haar een zittende man leunend tegen een hek. Vier meisjes en een staande man met een gebreide muts op het hoofd. Achter hen hangt een zeil of gordijn bevestigd aan een soort rek, te drogen. Op achtergrond woonhuizen.

Identificatie
Titel
Volendammers op straat
Objectnummer
F055318
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-62566
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Kind
  Mensen die zich in de eerste ontwikkelingsfase van het leven bevinden. (AAT)
 • Groepsportret
  Een groepsportret is in de beeldende kunst een portret van meerdere personen. (Wikipedia)
 • Straat
  Weg van zeer plaatselijk belang, gelegen binnen bebouwd gebied. (BRT)
 • Juk
  Werktuig, bestaande uit een houten blok met om de nek (open of sluitende) uithollingen om er ossen in te spannen of om er emmers of manden aan te dragen. (ABR)
 • Muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 28 december 2000
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam