Datering
Maker onbekend

Onderrok

Het ruigje is van een scharlaken rode wollen stof en werd gedragen tussen de linnen onderrok en de skort (bovenrok). De rode rokken zijn al eeuwen gedragen.;Voor volwassen vrouwen werd een ruige wollen stof gebruikt die sterk doet denken aan een wollen deken. Voor de kleintjes zou deze stof te lomp zijn dus gebruikte men meestal baai i.p.v. het ruigjesgoed.;Buitenom is bij oudere exemplaren de zoom versierd met de geel-rode essense veter, (17e eeuws gebruik). Voor de latere onderrokken gebruikte men meestal kunstzijden band met kleurige patronen.;Het ruigje is in de W.O.II, toen de stof bijna niet te verkrijgen was, buiten gebruik geraakt. Na de oorlog ging men i.p.v. de witte linnen onderrokken en het ruigje een onderrok dragen van de Volendammer gestreepte stof.

Gedetailleerde beschrijving

Ruigje, voor in de rouw, scharlaken rode zeeruig, geruwde stof, sluiting en split middenvoor, split heeft linnen beleg met init. O? H. in rood, achterzijde fijn geplooid, taille gevat in rood-groen wollen gekeperd band, rechts verticale zaksplit met rood band omgeboord, ingenaaide zak, buitenom de zoom versierd met essense veter met donkerblauw motief, aan de binnenzijde van de voorkant grote verstellap, binnenzijde stootrand.

Identificatie
Titel
Onderrok
Objectnummer
012688
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5613
Werk
Breedte
41 cm
Lengte
78 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 juni 1985
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden