Datering
Maker onbekend

Onderrok

Het ruigje is van een scharlaken rode wollen stof en werd gedragen tussen de linnen onderrok en de skort (bovenrok). De rode rokken zijn al eeuwen gedragen. Voor volwassen vrouwen werd een ruige wollen stof gebruikt die sterk doet denken aan een wollen deken. Voor de kleintjes zou deze stof te lomp zijn dus gebruikte men meestal baai i.p.v. het ruigjesgoed. Buitenom is bij oudere exemplaren de zoom versierd met de geel-rode essense veter, (17e eeuws gebruik). Voor de latere onderrokken gebruikte men meestal kunstzijden band met kleurige patronen. Het ruigje is in de W.O.II, toen de stof bijna niet te verkrijgen was, buiten gebruik geraakt. Na de oorlog ging men i.p.v. de witte linnen onderrokken en het ruigje een onderrok dragen van de Volendammer gestreepte stof, het zg. Volendammer streept.

Volendammer streept, bont gestreepte flanel in rood, groen, blauw, geel en wit, split en sluiting middenvoor, achterzijde fijn geplooid over een hoogte van 7.5 cm., taille gevat in een zwart-wit gekeperd bandje.

Identificatie
Titel
Onderrok
Objectnummer
005072
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • onderrok
  Rokken die onder een andere rok of japon worden gedragen, soms ook om gezien te worden. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
23 cm
Lengte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 februari 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden