Datering
Maker onbekend

Rok, onderrok

Het ruigje is van een scharlaken rode wollen stof en werd gedragen tussen de linnen onderrok en de skort (bovenrok). De rode rokken zijn al eeuwen gedragen.;Voor volwassen vrouwen werd een ruige wollen stof gebruikt die sterk doet denken aan een wollen deken. Voor de kleintjes zou deze stof te lomp zijn dus gebruikte men meestal baai i.p.v. het ruigjesgoed.;Buitenom is bij oudere exemplaren de zoom versierd met de geel-rode essense veter, (17e eeuws gebruik). Voor de latere onderrokken gebruikte men meestal kunstzijden band met kleurige patronen.Het ruigje is in de W.O.II, toen de stof bijna niet te verkrijgen was, buiten gebruik geraakt. Na de oorlog ging men i.p.v. de witte linnen onderrokken en het ruigje een onderrok dragen van de Volendammer gestreepte stof.

Ruigje, scharlaken rode zeeruig, geruwde stof, sluiting en split middenvoor, split heeft linnen beleg met init. I.C. in rood, achterzijde fijn geplooid, taille gevat in;rood-blauw wollen gekeperd band, rechts verticaal zaksplit met rood-geel band, ingenaaide zak, buitenom de zoom versierd met gekleurd lint, voorzijde onderkant aangezette strook, binnenzijde stootrand.

Identificatie
Titel
Rok, onderrok
Objectnummer
012685
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Werk
Breedte
39 cm
Lengte
85 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden