Datering
Maker onbekend

Rok

Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek, in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. Damasten rokken werden in de 18e eeuw, vanaf ong. 1740 gedragen als bovenrok, in de 19e eeuw tot ong 1860 als onderrok. De weefbreedte van de damast is 45 cm. Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Gedetailleerde beschrijving

Rok van blauwwollen damast, blauwe ondergrond, witte bloemen. De rok is gerimpeld aan tailleband van blauw keperband, vlak buikstuk met enkele platte plooien. Dit buikstuk is vermaakt, wsch is de rok daar in de 20e eeuw wijder gemaakt. Twee zijsplitten sluiten met oude koperen haken en ogen, later zijn daar drukknopen aan toegevoegd. Aan de achterzijde drie originele koperen ogen ter bevestiging aan het jak. Onderzijde zoom met wit koordje. De rok bestaat uit 7 banen.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
007068
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15256
Werk
Breedte
36 cm
Lengte
95 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 15 juni 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden