Datering

Boezel voor de zware rouw, Marken

Boezel gemaakt van zwarte wollen stof met een stikkie van zwarte kunstzijde versierd met zilveren draden. De boezel is geplooid aan een zwart wollen tailleband. De taille- en achterbanden zijn van zwarte wol. De taillebanden zijn verlengd met rubbetjeskoor. Aan beide zijden de initialen E.H. van Eefje Heins Appel, de tante van Maritje Teerhuis, in kruissteek. De boezel is gedragen bij de zware rouw. Na het werk werd in de winter een nette wollen boezel gedragen. In de rouw was het stikkie zonder sierrandje aan het schort gezet.

zwart wollen stof met bovenstukje van zwarte kunstzijde met een zilveren draad, geplooid aan een zwart wollen tailleband, zwart wollen schort- en gatbanden, koperen haken en ogen, schortbanden verlengd met paars/zwart band, rubbetjes koor, initialen E.H. in kruissteek, voor zware rouw.

Identificatie
Titel
Boezel voor de zware rouw, Marken
Objectnummer
022155
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-490
Over
Onderwerpen
 • rouw
Werk
Breedte
51 cm
Lengte
79 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden