Datering

Acte de Francisation des Bâtiments du Commerce de France. Au nom de l'Empereur des Francais, Roi d'Italie, ... Enregistré et délivré au Bureau de la Douane, au Port de Mackum le 18 mei 1811

Bij het varen op internationale wateren moest de kapitein een zeebrief bij zich hebben, een soort paspoort van het schip. Daarin stond wie de schipper, de boekhouder en de diverse eigenaren waren. Ook de naam, de thuishaven en gegevens als lengte en last van het schip, moesten worden vermeld.

Gedetailleerde beschrijving

Zeebrief voor het kofschip 'De Jonge Lucas' toebehorende aan de volgende eigenaren: Lucas Ysbrantsz, Piter Andries, Jelmer Tigchelaar, Jan Tigchelaar, de weduwe Kingma, Wiebe Gerlofs, Sippe Termer, Douwe Cornelis, G.F. Wynalda, de weduwe Dirk Sippes allen wonende te Makkum.; Op dezeebrief staat vermeld dat het schip te Altena is gebouwd met één mast en een brug en dat haar grootste lengte 52 voet bedraagt en de grootste breedte 11 voet en 4 duim.; Elk vrachtschip had zo'n zeebrief nodig om een haven te mogen uitzeilen en vracht te vervoeren. Vaak werd ook nog een traject op de zeebrief aangegeven.; De zeebrief is deels voorbedrukt in boekdruk en deels met pen en inkt ingevuld. Boven het tekstgedeelte het wapen van Napoleon met diverse symbolen de handel betreffende.; Links een stempel in rode inkt van het Ministere des Finances.

Identificatie
Titel
Acte de Francisation des Bâtiments du Commerce de France. Au nom de l'Empereur des Francais, Roi d'Italie, ... Enregistré et délivré au Bureau de la Douane, au Port de Mackum le 18 mei 1811
Objectnummer
022286
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • manuscript
    1. Met de hand geschreven boekwerk zoals deze werden vervaardigd tot aan de boekdrukkunst halverwege de vijftiende eeuw. Ook na de uitvinding van de boekdrukkunst werden nog boeken met de hand geschreven. 2. Met de hand ingeschreven schriften of zelf vervaardigde boekwerken. Voor met de hand ingeschreven voorgedrukte boekwerken waaringegevens worden aangetekend, zie register. Als NT onder ’boek’ staan de werken die als handschrift en/of gedrukt werk kunnen worden aangetroffen in kerken en kloosters. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4586
Over
Onderwerpen
  • Brief
    Algemene benaming voor een verzameling vellen perkament, vellen papier of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn en die aan elkaar zijn geregen of gebonden tot het boeklichaam dat al dan niet is gebonden in een boekband.
  • Kofschip
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
32.0 cm
Hoogte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • perkament
Techniek
  • Boekdruk
    Wordt gebruikt voor het procedé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst 21 november 1996
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden