Datering

Congé des Bâtiments de Commerce Français ... Enregistré et délivré au Bureau de la Douane du Port de Mackum le quinze Juin 1800 treize 8 juni 1813 getekend door, Groen.

Bij het varen op internationale wateren moest de kapitein een zeebrief bij zich hebben, een soort paspoort van het schip. Daarin stond wie de schipper, de boekhouder en de diverse eigenaren waren. Ook de naam, de thuishaven en gegevens als lengte en last van het schip, moesten worden vermeld.

Gedetailleerde beschrijving

Zeebrief voor het kofschip 'De Jonge Lucas' ingeschreven in de haven van Makkum en toebehorend aan Lucas Ysbrantsz. en parteneigenaren.; Op de zeebrief staan de maten van het schip aangegeven. De zeebrief geeft toestemming onder de Franse vlag te varen en de autoriteiten hebben toestemming verleend aan de schipper Pieter Andries Klein om de haven van Makkum te mogen verlaten.; Bijzonder fraai document. Boven het tekstgedeelte het wapen van Napoleon met aan weerszijden vlaggen en wimpels, vruchten, kanonnen en een anker. Op de achtergrond een haven- en; kustgezicht.; Langs de randen van het document marine objecten zoals wimpels, touwwerk en ankers. Op het document zijn drie stempels aangebracht waarvan één van het Ministere des Finances.; Het document is deels in boekdruk en deels met pen en inkt ingevuld.

Identificatie
Titel
Congé des Bâtiments de Commerce Français ... Enregistré et délivré au Bureau de la Douane du Port de Mackum le quinze Juin 1800 treize 8 juni 1813 getekend door, Groen.
Objectnummer
022287
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • document
  Producten van de methodische verzameling of de verwerking van documenten en gegevens die worden gebruikt om het publiek te informeren (professionals of het grote publiek).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16531
Over
Onderwerpen
 • brief
  Algemene benaming voor een verzameling vellen perkament, vellen papier of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn en die aan elkaar zijn geregen of gebonden tot het boeklichaam dat al dan niet is gebonden in een boekband.
 • kofschip
  18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
30.2 cm
Hoogte
46.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Techniek
 • boekdruk
  Wordt gebruikt voor het procedé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst 21 november 1996
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Makkum
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden