Datering
Maker onbekend

Veluwe. Aan de arbeid

Met riet gedekte schuur tussen twee overkapte hooibergen met daarvoor enkele mensen in klederdracht bij een paard en wagen.

Identificatie
Titel
Veluwe. Aan de arbeid
Objectnummer
F017584
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35761
Over
Onderwerpen
  • Schuur
    Klein huis. (Haslinghuis)
  • Dakbedekking
    Dakbedekkingen zijn materialen en constructies waarmee een dak is afgedekt om te voorkomen dat er water binnen kan komen. Een dakbedekking kan zijn van plantaardig materiaal (riet, stro, houten spanen), gebakken materiaal (dakpannen en -tegels), leien, metaalplaten (lood, koper, zink), bitumineus materiaal of kunststof. (Haslinghuis)
  • Riet
    Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
  • Hooiberg
    De hooiberg is een hoge, vaste stapel hooi, als wintervoorraad voor het vee geborgen in een stellage van een tot zes palen. Deze wordt beschut door een kap, die langs de paal of palen op en neer bewogen kan worden, afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid hooi. (Thesaurus landschap)Hooibergen zijn kapbergen die worden gebruikt voor de opslag van hooi. Doorgaans met één of meerdere roeden waarlangs het dak in verticale richting kan worden verplaatst. De term hooiberg is ook wel een ingeburgerde naam voor kapberg, ongeacht of er hooi in is opgeslagen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Boerenwagen
    Te gebruiken voor diverse wagens voor allerlei doeleinden, die door dieren worden getrokken en die zijn ontworpen voor gebruik op boerderijen; worden meestal gekenmerkt door vierkante kasten op een onderstel zonder vering. (AAT)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA

Trefwoorden