Datering
Maker M.C. Termaat

Op de Veluwe - Eenzaamheid.

Landschap van een met stro gedekte schaapskooi met daarnaast een enkele bomen op een heuvel.

Identificatie
Titel
Op de Veluwe - Eenzaamheid.
Objectnummer
F017574
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35751
Over
Onderwerpen
  • Schaapskooi
    Schaapskooien zijn vrijstaande of aan de boerderij aangebouwde of ingebouwde stalruimtes die dienst deden als nachtverblijf voor de schaapskudde. Schaapskooien kunnen op het erf van de boerderij staan, maar ook op de hei. (Thesaurus landschap)
  • Dakbedekking
    Dakbedekkingen zijn materialen en constructies waarmee een dak is afgedekt om te voorkomen dat er water binnen kan komen. Een dakbedekking kan zijn van plantaardig materiaal (riet, stro, houten spanen), gebakken materiaal (dakpannen en -tegels), leien, metaalplaten (lood, koper, zink), bitumineus materiaal of kunststof. (Haslinghuis)
  • Landschap (voorstelling)
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
  • Riet
    Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
Vervaardiging
Maker
  1. M.C. Termaat (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA

Trefwoorden