Datering
Maker onbekend

Haven met S.S. Prinses Juliana Terschelling

De stoomboot voor passagiers en goederen s.s. 'Prinses Juliana' vaart de haven van Terschelling uit. Zij voer van 1893 tot 1909 als s.s. 'Alkmaar Packet (6)' voor de N.V. Alkmaar Packet. In 1909 herdoopt in s.s. 'Prinses Juliana' en later overgeplaatst op de overgenomen rederij Zur Muhlen dienst Harlingen-Vlieland-Terschelling onder dezelfde naam tot 1922. In 1923 overgenomen door rederij Doeksen van Terschelling en onder dezelfde naam in dienst blijven varen tot 1939.

Identificatie
Titel
Haven met S.S. Prinses Juliana Terschelling
Objectnummer
F017161
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-35368
Over
Onderwerpen
 • Stoomvaartuig
  Schepen voortbewogen door stoommachines. (AAT-Ned)Willekeurig vaartuig dat voor de voortstuwing gebruik maakt van een stoommachine of stoomturbine. (debinnenvaart.nl)
 • Passagiersvaartuig
  Vaartuigen die hoofdzakelijk worden gebruikt voor personenvervoer. (AAT)
 • Veerboot
  Een pont is een breed en platboomd, veelal zelfs vlotvormig vaartuig, dekschuit of soortgelijk drijflichaam, van grote vormstabiliteit en met een ruim dekoppervlak, bijv. ingericht en gebruikt als veerpont (om passagiers en voertuigen over een rivier, vaart e.d. te vervoeren). Van de veerpont zijn voor- en achterschip vaak identiek, zodat zonder te keren in beide richtingen gevaren kan worden. In geval van mechanische aandrijving zijn dan meestal aan de beide uiteinden een schroef en roer. In het andere geval werden of worden veerponten d.m.v. zeilen, riemen, boom, ketting of kabel voortbewogen.Schepen die personen, voertuigen of stortgoederen over rivieren, baaien of andere kleine wateren vervoeren, meestal volgens een vast dienstregeling. (aatned.nl)Een veerboot, of veerpont, ook pont of veer genoemd, is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt. (Thesaurus landschap)Vaartuig waarmee personen en wagens over rivier of vaart werden over gevaren; deze overzetvaartuigen hadden als regel een schouwachtige gedaante waarbij de heve het mogelijk maakte dat men zonder probleem van het schip op het land kon stappen afrijden. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))Veer voor het overzetten van voertuigen en personen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch