Datering
Maker onbekend

Spoorboot Enkhuizen-Stavoren Enkhuizen s.s. 'R. van Hasselt'

De stoomboot voor passagiers en goederen s.s. 'R. van Hasselt' vaart de haven van Enkhuizen binnen. De passagiers staan aan dek te kijken.

Identificatie
Titel
Spoorboot Enkhuizen-Stavoren Enkhuizen s.s. 'R. van Hasselt'
Objectnummer
F015070
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-33427
Over
Onderwerpen
 • Stoomvaartuig
  Schepen voortbewogen door stoommachines. (AAT-Ned)Willekeurig vaartuig dat voor de voortstuwing gebruik maakt van een stoommachine of stoomturbine. (debinnenvaart.nl)
 • Veerboot
  Een pont is een breed en platboomd, veelal zelfs vlotvormig vaartuig, dekschuit of soortgelijk drijflichaam, van grote vormstabiliteit en met een ruim dekoppervlak, bijv. ingericht en gebruikt als veerpont (om passagiers en voertuigen over een rivier, vaart e.d. te vervoeren). Van de veerpont zijn voor- en achterschip vaak identiek, zodat zonder te keren in beide richtingen gevaren kan worden. In geval van mechanische aandrijving zijn dan meestal aan de beide uiteinden een schroef en roer. In het andere geval werden of worden veerponten d.m.v. zeilen, riemen, boom, ketting of kabel voortbewogen.Schepen die personen, voertuigen of stortgoederen over rivieren, baaien of andere kleine wateren vervoeren, meestal volgens een vast dienstregeling. (aatned.nl)Een veerboot, of veerpont, ook pont of veer genoemd, is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt. (Thesaurus landschap)Vaartuig waarmee personen en wagens over rivier of vaart werden over gevaren; deze overzetvaartuigen hadden als regel een schouwachtige gedaante waarbij de heve het mogelijk maakte dat men zonder probleem van het schip op het land kon stappen afrijden. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))Veer voor het overzetten van voertuigen en personen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • Passagiersvaartuig
  Vaartuigen die hoofdzakelijk worden gebruikt voor personenvervoer. (AAT)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden