Datering
Maker onbekend

STAVOREN. Aankomst Veerboot.

De raderstoomboot voor passagiers en goederen r.s.s. 'Friesland (2)' ligt afgemeerd naast het station. Het station had toen een overkapping tot aan de walkant, zodat de reizigers droog van en naar de schepen konden komen. Op het emplacement staan de treinen klaar.

Identificatie
Titel
STAVOREN. Aankomst Veerboot.
Objectnummer
F052119
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-61075
Over
Onderwerpen
  • Spoorweg
    Een spoorbaan is een voormalig tracé van een tram- of spoorlijn.Voormalig tracé van een tram- of spoorlijn. (Thesaurus landschap)
  • Trein
    Een trein is een samenstel van (meestal rail gebonden) voertuigen, bestaande uit een of meer wagens. In principe is elke reeks wagens een trein, maar meestal denkt men bij een trein aan de spoorwegen. Een losse locomotief is eigenlijk geen trein maar wordt, als hij onderweg is, wel zo genoemd.
  • Stationsgebouw
    Delen van treinstations die onderdak verschaffen aan mensen die op hun trein wachten. (AAT-Ned)
  • Aanlegplaats
    Aanlegplaats, aanleg, ligplaats: plaats waar voorzieningen om schepen aan af te meren aangebracht zijn. (De Binnenvaart)
  • Raderboot
    Vaartuig, dat door een ronddraaiend scheprad aangedreven wordt. Te onderscheiden in een raderstoomboot en een motorraderboot. (debinnenvaart.nl)
  • Stoomvaartuig
    Schepen voortbewogen door stoommachines. (AAT-Ned)Willekeurig vaartuig dat voor de voortstuwing gebruik maakt van een stoommachine of stoomturbine. (debinnenvaart.nl)
  • Passagiersvaartuig
    Vaartuigen die hoofdzakelijk worden gebruikt voor personenvervoer. (AAT)
  • Veerboot
    Een pont is een breed en platboomd, veelal zelfs vlotvormig vaartuig, dekschuit of soortgelijk drijflichaam, van grote vormstabiliteit en met een ruim dekoppervlak, bijv. ingericht en gebruikt als veerpont (om passagiers en voertuigen over een rivier, vaart e.d. te vervoeren). Van de veerpont zijn voor- en achterschip vaak identiek, zodat zonder te keren in beide richtingen gevaren kan worden. In geval van mechanische aandrijving zijn dan meestal aan de beide uiteinden een schroef en roer. In het andere geval werden of worden veerponten d.m.v. zeilen, riemen, boom, ketting of kabel voortbewogen.Schepen die personen, voertuigen of stortgoederen over rivieren, baaien of andere kleine wateren vervoeren, meestal volgens een vast dienstregeling. (aatned.nl)Een veerboot, of veerpont, ook pont of veer genoemd, is een vaartuig dat een verbinding onderhoudt. (Thesaurus landschap)Vaartuig waarmee personen en wagens over rivier of vaart werden over gevaren; deze overzetvaartuigen hadden als regel een schouwachtige gedaante waarbij de heve het mogelijk maakte dat men zonder probleem van het schip op het land kon stappen afrijden. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))Veer voor het overzetten van voertuigen en personen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend (fotograaf)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Stavoren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden