Datering

Kabinetkast mej. Joh. Diender, Schokland

Gedetailleerde beschrijving

Kabinetkast bestaande uit bovenkast met gebogen kaplijst en twee deuren, onderkast met drie laden. De gebogen vorm van de kap is afgezet met een brede, weinig geprofileerde lijst. In het midden is een weinig a-symmetrische krul in snijwerk toegepast. De profiellijst loopt van de voorkant op de zijkanten door. Aan de onderkant van de kap zijn twee boogvormen, uitgezaagd, die de vorm van de deuren volgen. De deuren bestaan uit een paneel dat bovenaan een drie-dubbele boogvorm heeft, en omlijsting. Aan de rechterdeur is een geprofileerde slaglijst aangebracht, en het slot. De kast heeft geen hoekstijlen, de deuren lopen tot voor de zijkanten door en draaien op speunen. De geprofileerde middelregel is deels op de bovenakst en deels op de onderkast aangebracht. De laden in de onderkast zijn gescheiden door smalle regels, de onderste lade heeft onderaan uitgezaagde krulvormen. De poten zijn recht, alleen aan de voorkant zijn er iets gebogen klossen opgezet. De zijkanten zijn vlak. Achterkant: De bovenkast heeft zes verticaal naast elkaar geplaatste planken, de onderkast vier horizontale delen. Hang- en sluitwerk: Op de deuren zijn twee bronzen sleutelplaten, met een bloemenmand boven en een leeuwenmasker onder. Op de lades in het midden een sluetelplaat met bloemen en ter weerszijden ervan een handgreep eveneens met bloemen. Binnenkant: In de bovenkast zijn twee planken: onder de bovenste plank zijn twee laden, onder de onderste drie. Latjes tegen de zijkanten geven aan dat de kast oorspronkelijk ook nog twee losse planken had.

Identificatie
Titel
Kabinetkast mej. Joh. Diender, Schokland
Objectnummer
000576
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kabinet (kastmeubilair)
    Een kabinet is een opbergmeubel. (Wikipedia)
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3192
Werk
Breedte
173.0 cm
Hoogte
226.5 cm
Diepte
51.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Schokland
  • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden