Datering
Maker

Kabinetkast

Kabinet in Lodewijk XVI-stijl, een losse kap met boog als bekroning

Gedetailleerde beschrijving

Kabinet in Lodewijk XVI-stijl, een losse kap met boog als bekroning, de bovenkast met deuren en de onderkast met drie laden. De onderkast met laden heeft een gebogen front.; De kap met een tandlijst als architraaf en de onderbroken boog bovenlangs afgezet met dezelfde tandlijst. De hoeken van de bovenkast inclusief de kap zijn afgeschuinden op deze hoekstijlen zijn corintische pilasters toegevoegd, inclusief sokkel en architraaf; het basement en kapiteel van deze pilasters zijn in brons uitgevoerd. De hoekstijlen zijn niet vast, maar vormen een onderdeel van de deuren. De deuren bestaan verder uit paneel en omlijsting, op de rechter deur aangevuld met een slaglijstje.; Ook op de onderkast lopen de hoekstijlen overhoeks door, tot en met de poten. De laden zijn gescheiden door smalle, afgeronde tussenregels en onder de onderste lade is een sierregel, in gebogen vorm uitgezaagd. De kast staat op poten die de doorlopende hoekstijlen zijn voor en achter op vanuit de zijkanten doorlopende sleepoten.; Zijkanten: deze zijn glad, op de doorlopende kap en middelregel na.; Achterkant:; De achterkant van de kap bestaat uit een horizontaal deel. De achterkant van de bovenkast uit zeven verticale planken met messing en groef, de bovenkanten vna deze planken zijn afgeschuind. De onderkast bestaat uit drie horizontale delen, met messing en groef.; Hang- en sluitwerk:; De deuren inclusief hoekstijlen draaien op speunen. Op de paneelomlijsting van de rechterdeur is een sleutelgat afgezet met een bronzen slotplaat, waar achter een ingelaten slot. Op de linker deur is eenzelfde slotplaat, zonder sleutelgat. De drie laden hebben elk een sleutelgat in het midden, met ovalen bronzen slotplaat waar achter een ingelaten slot. Ter weerszijden van deze slotplaten hebben de laden bijbehorende handgrepen.; Binnenkant: In de bovenkast van boven naar beneden een smal plankje, een bredere, aan de voorzijde geschulpt uitgezaagde plank en een plank over de volle diepte van de kast waaronder drie laden. Onderin de kast eveneens drie laden.; Decoratie: snijwerk; De kast heeft een vaasvormige kuif en de boogvormen zijn opgevuld met draperie en afhangende kwast. De slaglijst is voorzien van rankwerk en de deuren hebben hoekornamenten op de panelen. De zuilen met bronzen kapiteel en basement zijn voorzien van pijpcannelures en een band die zich om de schacht heenslingert. De sierregel onder de laden is voorzien van een bloemenmand en bladeren. De hoekstijlen van de onderkast zijn bovenaan versierd met bladwerk, een tandlijst en twee afhangende kwasten. Knopjes of handgrepen ontbreken op de laden in de bovenkast. kast 205 cm, losse kap 35 cm

Identificatie
Titel
Kabinetkast
Objectnummer
B001273
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kabinet (kastmeubilair)
    Een kabinet is een opbergmeubel. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1634
Werk
Hoogte
240 cm
Diepte
50 cm
Lengte
160 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 11 februari 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden