Datering

Draagkabinet

Draagkabinet, beschilderd met bloemen.

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekige kist, model kantoorkist, staand op vier metalen pootjes. De houten kist is met ijzeren banden beslagen en heeft aan de zijkanten metalen hengsels. De bovenkant is een scharnierend deksel waarin een slot is aangebracht. De voorkant heeft twee deurtjes, achter deze deurtjes gaat een groot aantal vakjes schuil en een laatje en een kleiner deurtje. Decoratie: beschilderd; De kist heeft een ondergrond die donkergroen tot zwart is. de buitenkant is beschilderd met bloemen. Van de achterkant is de beschildering grotendeels afgesleten. De binnenkant van het deksel, van het bovenste vak en van het rechter deurtje zijn zwart en deze delen zijn beschilderd met witte krullen in een symmetrisch patroon. De binnenkant van het linker deurtje is donkergroen, verder hebben de vakjes en laatjes deels een donkergroene ondergrond waarop als aan de buitenkant bloemen geschilderd zijn.

Identificatie
Titel
Draagkabinet
Objectnummer
004018
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kabinet (kastmeubilair)
  Een kabinet is een opbergmeubel. (Wikipedia)
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8998
Werk
Breedte
39.0 cm
Hoogte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • gesmeed
  Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 november 1952
Copyright
BY-SA

Trefwoorden