Datering
Maker Siebe Jan Bouma

Tuinderswoning te Binnenwijzend

Lange woning met op de houten topgevel een tafelmakelaar.

Identificatie
Titel
Tuinderswoning te Binnenwijzend
Objectnummer
F007828
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-30749
Over
Onderwerpen
  • Houten huis
    Bouwwerk dat tot woning van mensen dient, woonhuis of boerenhuis. (Haslinghuis)
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
  • Makelaar (geveltopteken)
    Houten versiering in de nok van een boerderij. Komt voor in Noord - Holland en Friesland. In Friesland is de makelaar vaak onderdeel van het uilebord. (Encyclo.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
kopie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Westwoud

, –

Trefwoorden

Reacties

  • Greetje van Kampen 3 maanden geleden

    Mevrouw, Meneer, Dit is geen tuinderswoning. In dit pand was de bakkerij gevestigd van Koenraad Ruiter en Aagje Krul. In 1943 is de bakkerij gesloten i.v.m. de oorlog. Bakker Koen Ruiter is toen samen gaan bakken met bakker Jellema, die een bakkerij had in het perceel Binnenwijzend 3. Het is van oudsher altijd een bakkerij geweest en wordt genoemd in diverse notariële akten bij de verkoop van het naast gelegen hotel, café 'De Zeven Groene Boomen'. Het wordt ook omschreven als de bakkerij van de Christelijk Gereformeerde Kerk. De aktes zijn te vinden in het Westfries Archief te Hoorn.
    Met vriendelijke groet,
    Greetje van Kampen. Blokker.