Datering

Vijzel

Vijzel

Vijzel (a) met schenktuit van wit aardewerk en stamper (b) van wit aardewerk en beukenhouten steel; aan de onderkant van de schaal is het getal 13 ingekerfd en is onder aan bodemrand met blauw een pijtje en de letter H aangebracht.

Identificatie
Titel
Vijzel
Objectnummer
005111
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • vijzel
    Een vijzel is een ijzeren omhulsel waarin een schroefstang omhoog of omlaag gedraaid wordt door middel van een horizontale stang die door het boveneinde ervan is gestoken. Op de schroefstang is een verbreed gedeelte dat enigszins beweegbaar is.Schroefgang die water naar boven kan schroeven (schroef van Archimedes). De vijzel is gedeeltelijk omhuld door een kom. Sinds 1638 in poldermolens toegepast. Opvoerhoogte 4-5 m. Oorspr. geheel van hout, nu meestal van staal. (Haslinghuis)
Werk
Hoogte
13.0 cm
Lengte
42.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 mei 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Westwoud
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden