Datering
Maker Ciprianus Crans Jansz.

Vijzel en stamper

Bronzen vijzel gedecoreerd met twee boven elkaar gelegen randen afbeeldingen.

Bronzen vijzel gedecoreerd met twee boven elkaar gelegen randen afbeeldingen. Net onder de rand de tekst: CIPRIANVS CRANS Ao 1730. Stamper van ijzer.

Identificatie
Titel
Vijzel en stamper
Objectnummer
011328
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • vijzel
  Een vijzel is een ijzeren omhulsel waarin een schroefstang omhoog of omlaag gedraaid wordt door middel van een horizontale stang die door het boveneinde ervan is gestoken. Op de schroefstang is een verbreed gedeelte dat enigszins beweegbaar is.Schroefgang die water naar boven kan schroeven (schroef van Archimedes). De vijzel is gedeeltelijk omhuld door een kom. Sinds 1638 in poldermolens toegepast. Opvoerhoogte 4-5 m. Oorspr. geheel van hout, nu meestal van staal. (Haslinghuis)
 • apothekersgerei
  Al wat men voor het verrichten van werkzaamheden in een apotheek nodig heeft of daarbij te pas komt.
Werk
Hoogte
17 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Ciprianus Crans Jansz. ()
Datering
Materiaal
 • brons
  Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
 • gieten (metaal)
  Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
 • onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden