Datering
Maker Onbekend

Geelkoperen stamper behorend bij vijzel (a).

De stamper is van geel koper en kan aan twee kanten gebruikt worden. In het midden een verdikking. De bijbehorende vijzel (a) is eveneens van geel koper. Gladde cilindrische wand, die naar boven toe verbreedt. Twee hoekige oren.

Identificatie
Titel
Geelkoperen stamper behorend bij vijzel (a).
Objectnummer
FSM-O-013-B
Objecttype
 • Vijzels
  Een vijzel is een ijzeren omhulsel waarin een schroefstang omhoog of omlaag gedraaid wordt door middel van een horizontale stang die door het boveneinde ervan is gestoken. Op de schroefstang is een verbreed gedeelte dat enigszins beweegbaar is.Schroefgang die water naar boven kan schroeven (schroef van Archimedes). De vijzel is gedeeltelijk omhuld door een kom. Sinds 1638 in poldermolens toegepast. Opvoerhoogte 4-5 m. Oorspr. geheel van hout, nu meestal van staal. (Haslinghuis)
 • Stampers
  Gereedschappen van hard materiaal, meestal steen, om stoffen in een vijzel fijn te wrijven. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025648
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden